Bæredygtighed som drivkraft

Bæredygtighed som drivkraft

Bæredygtighed er en drivkraft for hele teamet på ARoS, og vi ønsker at udvise lederskab inden for museums- og kunstsektoren. Det har vi forpligtet os til i museets 10-års visionsplan ARoS Vision 2033.

Vi vil nå vores mål gennem en målrettet indsats fra vores museumsteam, investeringer i grønne teknologier og bevidst adfærdsændring blandt gæster og personale.

Her er nogle af de konkrete tiltag, vi arbejder med i 2024. Siden opdateres løbende.

GREEN ATTRACTION

GREEN ATTRACTION

I april 2023 blev ARoS certificeret Green Attraction, og i 2024 har vi genopnået vores certificering.

Certificeringen er en målrettet ordning for forlystelsesparker, vandlande og museer, som fokuserer på en række parametre fra ledelse og bygningsdrift til affaldssortering og gæsteadfærd.

I forbindelse med certificeringen har vi blandt andet optimeret museets energimærke fra E til B.

”Arbejdet med bæredygtighed og konstant fokus på optimering af vores energiforbrug på tværs af museet er et meget vigtigt område for os. Vi ønsker at forsikre vores gæster og samarbejdspartnere om, at vi tager en aktiv og seriøs rolle i at passe på miljøet.”
– Rebecca Matthews, museumsdirektør

Green Attraction er udviklet i samarbejde mellem Organisationen af Danske Museer, Danske Zoologiske Haver og Anlæg, Foreningen af Forlystelsesparker, De Videnspædagogiske Centre og HORESTA.

ALLE FORRETTER PÅ ARoS ER VEGETARISKE

ALLE FORRETTER PÅ ARoS ER VEGETARISKE


Vi arbejder virkelig på at servere mindre kød, og mere grønt og fisk i ARoS Café, Orangeri og i forbindelse med vores konferencepakker.

De seneste måneder har vi eksperimenteret med, at alle forretter i Orangeriet er vegetariske – og det har I umiddelbart taget godt imod.

På samme måde har vi ændret frokosttallerkenen, så kun ét ud af fem elementer består af kød. Resten er fisk og vegetarisk.

"Vi kan ikke udskifte med et fuldstændigt grønt køkken fra den ene måned til den anden – det vil hverken vores gæster eller kokke være med på. Ved at introducere det mere og mere sikrer vi, at både kvaliteten og madoplevelsen forbliver høj."
- Louise Schmidt, ARoS Wine & Food Manager

 Som seneste nye tiltag har vi udskiftet flaskevand med postevand i kander. Og alle blandt køkkenpersonalet har fået en drikkedunk.

Noget af det næste vi vil se på, er hvordan vi gør vores konferencepakker pescetariske.

CHARTER FOR GRØN OMSTILLING AF DANSKE MUSEER

CHARTER FOR GRØN OMSTILLING AF DANSKE MUSEER


ARoS har tilsluttet sig 'Charter for grøn omstilling af danske museer'. Charteret er et bevis på, at vi arbejder seriøst og målrettet med bæredygtighed. 

I fællesskab med andre danske museer går vi sammen for at gøre en synlig og mærkbar forskel i den grønne omstilling. Gennem ambitiøse mål og konkrete handlinger vil vi sammen vise vejen mod en CO2-neutral fremtid. Vi forpligter os blandt andet til at dele vores erfaringer med den grønne omstilling med andre museer, beregne CO2-udledningen forbundet med energiforbruget fra vores bygninger og køretøjer samt efteruddanne ledere på ARoS i bæredygtighed.

'Charteret for grøn omstilling af danske museer' er udviklet i samarbejde mellem Organisationen Danske Museer og Museernes Grønne Akademi.

VI SPARER PÅ ENERGIEN I GALLERIERNE

VI SPARER PÅ ENERGIEN I GALLERIERNE

Vores fornemmeste opgave er at passe på ARoS' kunstværker - samtidigt er vi nødt til at på vores energiforbrug af hensyn til klimaet og planeten.

Vi holder nøje øje med en håndfuld særligt sårbare værker, mens vi forsigtigt har lavet små udsving i klimastyringen i et af vores samlingsgallerier.

Senest har vi fundet ud af, at vi kan slukke for vores klimastyring om natten i nogle perioder af året og gradvist tænde for det igen, så vi sparer på energien uden at værkerne bliver udsat for temperaturchok.

Undersøgelserne laver vi som en del af det internationale forskningsprojekt 'Getting Climate Control Under Control', sammen med Museernes Grønne Akademi og en række andre danske museer. 

Ved at arbejde med klimastyringen i vores gallerier har vi, siden maj 2023, sparet 4.000 kg CO₂-ækvivalenter. Det svarer til at køre tur/retur fra Aarhus til Lissabon to gange i en gennemsnitlig dieselbil.

"Vi kombinerer konservatorernes og teknikernes viden for at skabe både sikre og klimavenlige forhold for kunstværkerne"
- Anne Mette Thomsen, leder af samlings- og udstillingsadministration. 

I 2024 ansatte vi en tekniker med speciale i CTS-anlæg, så vi kan fortsætte undersøgelserne og øge vores energioptimering. 

De næste tiltag, vi vil implementere, er at: 

· Justere temperaturen i vores gallerier til 19 grader om vinteren og 22 grader om sommeren, så den følger årstiderne. 

· Tage hensyn til årstiderne, når vi planlægger udstillingsprogrammer og præsentere klimaintensive udstillinger i vintermånederne.

· Udvide vores sensorsystem for at indsamle mere klimadata. 


Tiltaget er en del af vores vision om at udvise grønt lederskab inden for museums- og gallerisektoren. 

Udover vores tiltag i gallerierne, har vi også med afsæt i nye omfattende undersøgelser omkring bevaring af kunst sænket temperaturen i vores magasiner til gavn for kunsten og for energiforbruget. 

MÆNGDEN AF RESTAFFALD ER REDUCERET MED 4.000 KG

Mængden af restaffald er reduceret med 4.000 kg.

Siden 2023 har vi arbejdet målrettet med at reducere vores mængder af restaffald.

Det har vi blandt andet gjort ved at gøre det muligt for vores café- og køkkenpersonale at sortere madkartoner, plast og metalemballage for sig.

"Det er fedt at mærke, hvordan især vores unge kollegaer bag disken i ARoS Café går forrest med at sortere og virkelig går op i det."
– Louise Schmidt, ARoS Sales, Wine & Food Manager

Et skærpet fokus betyder også, at vi det seneste år har affaldssorteret næsten dobbelt så meget madaffald, som året før.

Samlet betyder det, at hele ARoS-teamet har reduceret mængden af restaffald med 4.000 kg. i sammenligning med året før.

Det har vi tænkt os at gøre endnu bedre næste år!

STØTTE TIL FRIVILLIGE SOCIALE ORGANISATIONER

STØTTE TIL FRIVILLIGE SOCIALE ORGANISATIONER

Som led i ARoS' strategiske arbejde omkring social bæredygtighed støtter vi udvalgte frivillige sociale organisationer i lokalsamfundet.

I samarbejde med Frivilligcenter Aarhus uddeler vi hvert år en pulje med fribilletter og årskort til en række organisationer, der alle gør en stor indsats for udsatte og ensomme borgere i Aarhus.

"Vi har et stort ønske om, at alle skal føle sig velkomne på ARoS - både vores trofaste gæster og de, der ikke normalt besøger museet. Derfor arbejder vi målrettet på at engagere os i vores lokalsamfund, særligt med de, de der føler sig ensomme eller udsatte. Med initiativet håber vi, at flere personer i lokalområdet får mulighed for at opleve, hvordan kunst kan berige deres liv og hverdag."

- Rebecca Matthews, museumsdirektør på ARoS

MINDRE KØD PÅ ARoS

MINDRE KØD PÅ ARoS


Fra 2022 til 2024 har ARoS reduceret indkøbet af lamme-, kalve- og oksekød med 73 %.

Det skyldes blandt andet, at vi fokuserer på at servere flere grønne og vegetariske forretter, og at ARoS' kokke har udskiftet størstedelen af det røde kød med grøntsager, fisk og kylling.

"Både vores almindelige gæster, de der booker møder og private arrangementer samt samarbejdspartnere har taget godt imod vores ønske om gradvist at erstatte det røde kød med andre, mere klimavenlige alternativer. Det er en rigtig god motivation.”

- Louise Schmidt, ARoS Sales, Wine & Food Manager


Fremadrettet vil vi fortsat fokusere på at reducere indkøbet af rødt kød og undersøge muligheden for at skære ned på andre typer kød. Derudover vil vi efteruddanne vores kokke, så de får ny inspiration til vegetariske retter og menuer.

Topfoto: Installationsfotos ARoS: Jakob Kudsk Steensen – Berl–Berl, 2023. Foto af David Stjernholm.