Jesper Wung-Sung

Jesper Wung-Sung

Jesper Wung-Sung, forfatter

Det er et stærkt, nøgternt, ja næsten nådesløst portræt.

Vilhelm Hammershøi: Portræt af kunstnerens hustru Ida Hammershøi f. Ilsted, 1907.

"Lige siden jeg var en ung mand og kun kendte lidt til Vilhelm Hammershøi og intet til Ida, har jeg været betaget af maleriet. Det var også dette billede, der mange år senere for alvor satte mig i gang med at skrive romanen Kvinde set fra ryggen om Ida og Vilhelm.

Værket er dragende. Det er et stærkt, nøgternt, ja næsten nådesløst portræt. Hammershøi gengiver Ida med grove, forkrampede hænder, gusten hud, tørt hår, rynker, sener, furer, blodårer og rande under øjnenes trætte blik. Alt er med og

fortæller, at dette er en kvinde, der er mærket af det liv, hun har levet. Men samtidig er det et kærlighedsfuldt portræt. Det siger kort og godt: Her er det menneske, som jeg lever sammen med.

Endelig er der den lysende pande, som gør blikket mere indadvendt end udslukt. Det er, som om Hammershøi slutteligt vedgår: Der er en verden bag den pande, som jeg ikke kender til. Det er disse modstridende og dog sammenhængende træk og strøg, der gør maleriet så enestående og rørende. For dér er hun jo. Ida."

Oplev værket på niveau 8.

Projektet er støttet af:

Danmarks Erhvervsfremmestyrelse