Nils Malmros

Nils Malmros

Nils Malmros, filminstruktør og læge.

Kunsten lever sit eget liv.

Jørgen Sonne – Rytterkampen ved Århus den 31. maj 1849, 1853

"Jørgen Sonne (1801–1890) var en dansk guldalder- og bataljemaler. Under treårskrigen befandt han sig ofte midt i kamptumlen, hvor han stod og tegnede.Rytterfægtningen på Aarhus Mark, 31 maj 1849 foregik, hvor Stjernepladsen er i dag og varede 10-15 minutter. De danske dragoner vandt over de grønne prøjsiske husarer, der måtte flygte så hurtigt som heste kan rende.

Billedet er ekstremt dramatisk, med ufatteligt mange detaljer, men yderst til højre er der fredeligt nede ved Aarhus Domkirke, der hvor jeg plejer at parkere min bil. Til venstre i billedet overrækker Prins Felix Constantin Alexander Johan Nepomuk af Salm-Salm sin sabel som tegn på overgivelse.

Danskernes tab var to døde og fem sårede, medens prøjserne havde to døde men 23 sårede.

Ved den efterfølgende fredelige aftensmad med 27 tilfangetagne prøjsere, viste det sig, at danskerne havde brugt slebne sabler. Prøjserne var rystede. De havde forventet en ”Gentlemankrig”

På 50-års dagen for rytterfægtningen rejste Våbenbrødreforeningen for Aarhus og Omegn en mindesten, der i min barndom på Aarhus Kommunehospital stod helt oppe i det nordligste hjørne af hospitalsgrunden, der hvor Trøjborgvej løber ind i Nørrebrogade. Ved 100-årsdagen i 1949 var der igen festivitas. Jeg var 5 år gammel, og jeg mindes, at hver gang man slog på stortrommen, så fløj der farvede serpentiner ud af trommen. Kunsten og hukommelsen lever sit eget liv."

Oplev værket på niveau 8