At de netop er drømmebilleder er en væsentlig pointe for kunsthistoriker og udstillingsansvarlig på Mythologies – The Beginning and End of Times, Jakob Vengberg Sevel: „Drømmen om Tahiti med Venus-figurer og erotiske kvinder er i høj grad baseret på en drøm, der ikke helt står mål med virkeligheden. I 1700-tallet bliver forestillingen om det vestlige rationelle individ til, og her bliver drømmen om ø-paradiset dyrket som ren ekskapisme. Det er drømmen om noget andet alene for drømmens skyld”.
Dem og os
Hermed nærmer vi os ifølge Jakob Vengberg Sevel en meget væsentlig pointe med den utopiske myte og mytologier i det hele taget:
„En del af myters og mytologiske fortællingers funktion er jo netop at skabe fællesskaber og tilhørsforhold, og dette sker i høj grad ved at definere, hvad vi ikke er. Og i tilfældet Tahiti og ø-paradiset bliver det også en fortælling om, hvad vi, forstået som europæerne, set med datidens øjne ikke er.
Vi er således ikke ansvarsløse individer i vores lysters vold, der bare kan lade stå til under en evigt skinnende sol. Nej, i samtidens optik er europærerne rationelle og fornuftige individer med formål og retning i livet, der af og til kan drømme om noget andet, men ikke for alvor ønske det.”
Disse mytiske fortællinger om andre ikke-vestlige folkeslag er ifølge Jakob Vengberg Sevel så fast forankrede, at de præger vores opfattelse den dag i dag, og såvel tahitianerne som andre ø-beboere i Stillehavet synes for evigt fanget i dette drømmebillede.
„Det samme gør sig for eksempel også gældende i vores nuværende, vestlige opfattelse af Mellemøsten og det nære Orienten, der ligeledes blev grundlagt i 1700-tallets vestlige malerier af disse steder og folkeslag,” forklarer Jakob Vengberg Sevel.