Boy

Boy

Den australske kunstner Ron Muecks (f. 1958) skulptur Boy er 4,5 meter høj og 500 kg tung.

Boy er på grund af sin størrelse og livagtighed et helt fantastisk syn, som mange spærrede øjnene op overfor, da den blev vist første gang i London i Millennium Dome i 2000 og siden på Biennalen i Venedig i 2001. Det var på sidstnævnte, at daværende direktør for ARoS, Jens Erik Sørensen kastede sin kærlighed på Boy og siden i konkurrence med andre kunstmuseer i Europa købte den monumentale skulptur.

Boy er skabt af Ron Mueck i 1999. Det tog kunstneren otte måneder at nå fra en ca. 40 cm høj model i ler til den nuværende 4,5 meter høje skulptur støbt i glasfiber. Drengen er gennemarbejdet i alle detaljer, så f.eks. hudens overflade forekommer levende, og blodårerne og antræk til kropsbehåring træder tydeligt frem. Den hyperrealistiske stil gør drengen på én gang levende og nærværende men samtidig også fremmed og uvirkelig. Med Boy har Ron Mueck skabt et af hovedværkerne i ARoS’ samling af international samtidskunst. Skulpturen indskriver sig med sin ekstremt virkelighedsnære gengivelse af kroppen i en nyrealistisk tradition fra 1970’erne med bl.a. Duane Hanson, Claes Oldenburg og Robert Gober til 1980’ernes Jeff Koons.

I 1990’erne var Mueck med til at definere en psykologisk realisme, der satte en væsentlig del af dagsordenen på den internationale kunstscene. Han arbejder med eksistentielle problematikker såsom fødsel, liv og død, og hans håndværksmæssige præcision og perfektion gør, at han formidler disse tidløse og evigt aktuelle emner i et pågående og vedkommende udtryk. Boy er en klassisk selvberoende skulpturel form, der indtager det omkringliggende rum med sit monumentale udtryk. Ron Mueck arbejder her som i sine øvrige værker med skalaforhold og vores oplevelse af proportioner i forhold til os selv og omverden. Han fordrejer og forstyrrer bevidst størrelsesforholdene og forstærker dermed værkets psykologiske effekt. Figurens siddende position er inspireret af de australske aboriginere, der vagtsomt skuer ud over sletten på jagt efter bytte.

”Jeg er meget glad for, at Boy er kommet til Aarhus. Jeg kan godt li’ hans nye hjem”, siger Ron Mueck, og tilføjer med et smil om sin shortsklædte dreng:

 ”Jeg ville nok have forsynet ham med en pullover, hvis jeg havde vidst, at han skulle stå i så koldt et klima”. 

I sin begejstring over Boy’s nye hjem har Ron Mueck som en generøs gestus foræret ARoS fem skitsetegninger, en computersimuleret skitse og hele fire arbejdsmodeller af den populære kæmpedreng. Blandt modellerne er to mindre udgaver af Boy i gummi og ler på henholdsvis 43 og 28 cm foruden en storetå, der fuldt ud lever op til ordet storetå: den er 18 cm høj, 29 cm bred og 22 cm dyb!