The Next Level

Stor udvidelse af ARoS med nyt underjordisk galleri og nyt kæmpeværk af amerikanske James Turrell.

The Next Level, som er udviklet i samarbejde med Schmidt Hammer Lassen Architects, består af flere elementer: Et udbygningsprojekt bestående af et underjordisk galleri på 1.000 m2 og det gigantiske værk Skyspace af James Turrell, der med sin loftshøjde på 15 meter, en diameter på 40 meter og et kig til det uendelige himmelhvælv, vil byde på en international unik kunstoplevelse præget af stor spirituel sensibilitet. Udbygningen vil blive forbundet til den eksisterende bygning med indgang fra niveau 3.

Med realiseringen af James Turrells spektakulære The Dome tager ARoS både museet og byen til ”The Next Level” og sætter en tyk streg under Aarhus’ status som en fantastisk kulturby.

Et andet element, der er med i næste fase af projektet, er The Annual ARoS Pavilion, som vil blive placeret mellem museet og Skyspace. Planen er, at der hvert år vil blive bygget en ny midlertidig pavillon af nogle af verdens mest innovative arkitekter. The Annual ARoS Pavilion vil fungere som en midlertidig tilbagevendende scene for forskellige former for socialt samvær, talks, koncerter, nye udstillinger og performances. Den vil skabe anledninger til nye spændende samarbejder på tværs af byens kulturinstitutioner, foreninger og græsrødder. Samtidig vil der skabes muligheder for et nyt byrum ved museet og de omkringliggende institutioner.

Læs mere om planerne for Musikhusparken her

 

Et mesterværk for eftertiden

Kunstværket til The Next Level-projektet er en enestående, permanent kunstinstallation af den verdenskendte, amerikanske kunstner James Turrell. Værket matcher i størrelse, format og dristighed Your rainbow panorama og vil uden tvivl komme til at stå for eftertiden som et af James Turrells hovedværker og som en europæisk kunstattraktion i særklasse.

James Turrell er i forvejen en del af ARoS´ samling med lysværket Milkrun III, der kan opleves i Installationskunst på Nivea 0

Ofte stillede spørgsmål

FAQ

Hvem står bag The Next Level?

Aarhus Kommune er bygherre.  

ARoS har udviklet idéen til The Next Level. Projektet er tegnet af Schmidt/Hammer/Lassen Architects med Morten Schmidt som ansvarlig arkitekt (SHL har også tegnet ARoS og Your rainbow panorama).  

James Turrell er kunstneren bag værket The Dome, som er en del af serien Skyspaces. 

Hvor skal det være?

Syd for ARoS på Officerspladsen. Udbygningen vil blive forbundet til den eksisterende bygning med indgang fra ARoS’ niveau 3. 

Se foto her

Hvordan ser det ud?

Udbygningsprojektet består af et underjordisk galleri på 1000 kvadratmeter, det gigantiske værk Skyspace af James Turrell, der har en loftshøjde på 15 meter og en diameter på 40 meter.  

Derudover bygges der en plads, som kommer til at hedde Art Square. Pladsen bliver en platform for kunst og kultur.  

Hvor stort bliver det?

The Next Level består af flere elementer: Et underjordisk udstillingsgalleri på 1000 kvadratmeter og det gigantiske værk Skyspace af James Turrell. The Dome vil byde på en international unik kunstoplevelse med sin loftshøjde på 15 meter, en diameter på 40 meter, et kig til det uendelige himmelhvælv, og en inderside af rummet, der oplyses af skiftende farvet lys. Værket bliver det største skyspace af sin slags i verden.

Hvad er tidsplanen for byggeriet?

Første spadestik tages i juni 2022. Det endelige projekt forventes færdigt i 2025, hvor det også vil åbne for publikum. 

Hvilke byggegener vil museets naboer, gæster og forbipasserende blive udsat for?

Der vil være uundgåelige byggegener i forbindelse med byggeriet. Vi er vant til at bygge på museet året rundt i forbindelse med nedrivning og opbygning af udstillinger, og det er påvirkning i denne størrelsesorden, vi forventer inde på museet. Under byggeriet er indgangen til ARoS fra Officerspladsen lukket, og gæster henvises i stedet til indgangen fra ARoS Allé.

Parkeringsområdet vil blive indskrænket for at skabe plads til byggepladsen og dens trafik. Det drejer sig primært om busholdepladserne.

Trafikken som kommer fra byggepladsen bliver fra lastbiler og gravemaskiner. De vil køre ind via Frederiks Allé og ud via Aros Allé.  

I forbindelse med byggeriet af The Next Level bliver der ikke foretaget spunsarbejde, som normalt er det, der larmer mest ved en byggeplads. Man kommer altså ikke til at kunne høre den konstante banken, som mange forbinder med byggeri. 

Der vil blive arbejdet på byggepladsen i tidsrummet kl. 7.00 - 18.00. 

Hvad koster projektet?

Det samlede budget er ca. 200 mio. kroner og er støttet af bl.a. Salling Fondene, Ny Carlsbergfondet, Aarhus Kommune og en anonym giver.

Kan man stadig besøge ARoS under byggeprocessen?

ARoS er fuldt ud tilgængeligt for publikum under byggeprocessen med skiftende udstillinger, forskellige arrangementer og adgang til ARoS Shoppen, caféen og Orangeriet. Med det sagt vil museet være påvirket, mens byggeriet af The Next Level står på, men det er en investering, som, vi er overbevist om, vil komme både ARoS, publikum og hele byen til gode. 

Skyspace

I sit kunstværk ønsker Turrell med enkle, rumlige og visuelle virkemidler at gøre farven til noget rummeligt – til noget, som ikke er påført en flade, men som et materiale, der omslutter os, og som vi kan træde ind i. Oplevelsen af farven bliver spektakulær og emotionel – vi påvirkes af farverne, idet de ændrer vores oplevelse af både tid og sted.

The Next Level er baseret på en idé af forhenværende museumsdirektør Erlend Høyersten.