The Next Level

The Next Level

Åbner i 2025 – The Next Level med The Dome, et Skyspace af James Turrell.

Schmidt Hammer Lassen Architects

Et helt ny ARoS er på vej

The Next Level er en udvidelse af ARoS, der består af forskellige elementer: det storslåede kunstværk The Dome, et Skyspace af James Turrell, et underjordisk udstillingsgalleri på ca. 1000 kvadratmeter og et udendørs art square, der tilsammen byder indenfor til nye altomsluttende oplevelser. Med dette næste niveau åbner ARoS et multifunktionelt udstillingsrum med ekstraordinære muligheder for at inddrage publikum på nye måder.

TV2 ØSTJYLLAND har været en tur på byggepladsen og besøgt Schmidt Hammer Lassen Architects, der sammen med ARoS og Aarhus Kommune samarbejder på projektet. 

Se videoen her

Schmidt Hammer Lassen Architects

The Dome, et Skyspace af James Turrell

Med en loftshøjde på 15 meter, en diameter på 40 meter, et kig til det uendelige himmelhvælv og et interiør oplyst af skiftende farvede lys vil The Dome byde på en unik kunstoplevelse. The Dome bliver det største Skyspace i verden i en museumskontekst, og det cementerer ARoS’ position som et af de førende museer inden for lys, rum og farver.

James Turrell. Foto: Morten Faurby

Om James Turrell

James Turrell arbejder med lys, farver og rumlige installationer. Han har skabt permanente værker i over 26 lande, hvoraf det mest berømte er Roden Crater - en udslukt vulkan i Arizonas ørken, som nu er verdens største kunstværk. Turrells Skyspaces giver med et udsyn til himlen beskueren et opløftende, åndeligt og sublimt møde med himlen som naturfænomen. Dette indrammes af en udsøgt arkitektur, som skaber en oplevelse af intens fordybelse.

Ofte stillede spørgsmål

FAQ

Hvem står bag The Next Level?

Aarhus Kommune er bygherre.  

ARoS har udviklet idéen til The Next Level. Projektet er tegnet af Schmidt/Hammer/Lassen Architects med Morten Schmidt som ansvarlig arkitekt (SHL har også tegnet ARoS og Your rainbow panorama).  

James Turrell er kunstneren bag værket The Dome, som er en del af serien Skyspaces. 

Hvor skal det være?

Syd for ARoS på Officerspladsen. Udbygningen vil blive forbundet til den eksisterende bygning med indgang fra ARoS’ niveau 3. 

Se foto her

Hvordan ser det ud?

Udbygningsprojektet består af et underjordisk galleri på 1000 kvadratmeter, det gigantiske værk Skyspace af James Turrell, der har en loftshøjde på 15 meter og en diameter på 40 meter.  

Derudover bygges der en plads, som kommer til at hedde Art Square. Pladsen bliver en platform for kunst og kultur.  

Hvor stort bliver det?

The Next Level består af flere elementer: Et underjordisk udstillingsgalleri på 1000 kvadratmeter og det gigantiske værk Skyspace af James Turrell. The Dome vil byde på en international unik kunstoplevelse med sin loftshøjde på 15 meter, en diameter på 40 meter, et kig til det uendelige himmelhvælv, og en inderside af rummet, der oplyses af skiftende farvet lys. Værket bliver det største skyspace af sin slags i verden.

Hvad er tidsplanen for byggeriet?

Første spadestik tages i juni 2022. Det endelige projekt forventes færdigt i 2025, hvor det også vil åbne for publikum. 

Hvilke byggegener vil museets naboer, gæster og forbipasserende blive udsat for?

Der vil være uundgåelige byggegener i forbindelse med byggeriet. Vi er vant til at bygge på museet året rundt i forbindelse med nedrivning og opbygning af udstillinger, og det er påvirkning i denne størrelsesorden, vi forventer inde på museet. Under byggeriet er indgangen til ARoS fra Officerspladsen lukket, og gæster henvises i stedet til indgangen fra ARoS Allé.

Parkeringsområdet vil blive indskrænket for at skabe plads til byggepladsen og dens trafik. Det drejer sig primært om busholdepladserne.

Trafikken som kommer fra byggepladsen bliver fra lastbiler og gravemaskiner. De vil køre ind via Frederiks Allé og ud via Aros Allé.  

I forbindelse med byggeriet af The Next Level bliver der ikke foretaget spunsarbejde, som normalt er det, der larmer mest ved en byggeplads. Man kommer altså ikke til at kunne høre den konstante banken, som mange forbinder med byggeri. 

Der vil blive arbejdet på byggepladsen i tidsrummet kl. 7.00 - 18.00. 

Hvad koster projektet?

Det samlede budget er ca. 200 mio. kroner og er støttet af bl.a. Salling Fondene, Ny Carlsbergfondet, Aarhus Kommune og en anonym giver.

Kan man stadig besøge ARoS under byggeprocessen?

ARoS er fuldt ud tilgængeligt for publikum under byggeprocessen med skiftende udstillinger, forskellige arrangementer og adgang til ARoS Shoppen, caféen og Orangeriet. Med det sagt vil museet være påvirket, mens byggeriet af The Next Level står på, men det er en investering, som, vi er overbevist om, vil komme både ARoS, publikum og hele byen til gode. 

Magistratsafdelingen for Kultur og Borgerservice, Aarhus kommune er bygherre for projektet, som er udviklet i samarbejde med Schmidt Hammer Lassen Architects og ARoS.

Projektet er støttet af: 

  • Ny Carlsbergfondet
  • Salling Fondene 
  • Privat anonym donation 
  • Aarhus Kommune