I februar 2010 havde 500.000 gæster allerede lagt vejen forbi Frederik VIII's Palæ på Amalienborg for at opleve Kronprins Frederik og Kronprinsesse Marys fremtidige hjem. De mange besøgende fik indblik i den unikke kunstneriske udsmykning af det nyrestaurerede Frederik VIII's Palæ. Kronprinsparret fik overrakt nøglerne til deres nye hjem i slutningen af september, og palæet er nu igen privat bolig og arbejdsplads for parret. Det var derfor med stor glæde, at ARoS fik mulighed for at præsentere publikum for udstillingen "Kunst til de Kongelige - om udsmykningen af Kronprinsparrets Amalienborg" i 2010. Gennem en unik iscenesættelse levede de mange fortællinger, kunstneriske overvejelser og visuelle udtryk nemlig videre og gav ARoS' gæster et enestående indblik i rammerne om det unge kronprinspars fremtidige hjem.
Restaurering af Amilienborg
Efter en årelang restaureringsproces stod Frederik VIII's Palæ klar til atter at blive beboet - istandsat i overensstemmelse med den flere hundrede år gamle rokoko - og senempirearkitektur. Ikke alt ser dog ud, som det gjorde førhen. Kronprinsparret bad nemlig ti af Danmarks væsentlige samtidskunstnere om at udføre et kunstværk til hvert deres rum på slottet. Resultatet blev et inspirerende møde mellem den klassiske arkitektur og den fornyende samtidskunst.
Om udstillingen på ARoS
Med udstillingen "Kunst til de Kongelige - om udsmykningen af Kronprinsparrets Amalienborg" genskabte ARoS rækken af rumlige forløb på kongeslottet. Ved hjælp af lyd, lys og store farvetapeter af slotsinteriørerne med de færdige kunstværker fik ARoS' gæster indblik i de mange kunstneriske stilarter, fortællinger og personlige inspirationskilder, som de ti deltagende kunstnere hver især havde arbejdet med. Da en række af værkerne er skabt med direkte reference til Kronprinsparrets eget liv og egen hverdag, blev udstillingen "Kunst til de Kongelige - om udsmykningen af Kronprinsparrets Amalienborg" et på én gang særegent indblik i en ung, moderne kongefamilie samtidigt med, at udstillingen udfoldede ti kunstneriske talenters formsprog.
Deltagende kunstnere
Kaspar Bonnén, Jesper Christiansen, Olafur Eliasson, Erik A. Frandsen, Signe Guttormsen, Eske Kath, John Kørner, Tal R, Morten Schelde og Kathrine Ærtebjerg.
"Kunst til de Kongelige - om udsmykningen af Kronprinsparrets Amalienborg" er oprindeligt udviklet af KØS Museum for kunst i det offentlige rum, 2010.
Katalog
ARoS Aarhus Kunstmuseum udgav i forbindelse med udstillingen et illustreret katalog med interviews af de deltagende kunstnere. Kataloget kan stadig købes i ARoS Shoppen til kr. 30,- Kataloget er skabt og redigeret af KØS.