Toril Johannessen - Unlearning Optical Illusions

Toril Johannessen - Unlearning Optical Illusions

Lørdag den 17. juni åbner Unlearning Optical Illusions af norske Toril Johannessen (f. 1978). Udstillingen er en del af udstillingsrækken ARoS FOCUS // NEW NORDIC, hvor ARoS sætter fokus på ny nordisk kunst.

Toril Johannessen arbejder indenfor en bred vifte af kunstneriske medier, og hendes installationer består af fotos, tekstiler, tegninger og tekst.

På udstillingen Unlearning Optical Illusions præsenteres publikum for tre farverige installationer (Unlearning Optical Illusions I, II og III), der tilsammen skaber et spindelvæv af fortællinger, som strækker sig fra de europæiske landes koloniale fortid til måden, hvorpå vi ser og opfatter verden i dag.

- Vi er glade for, at vi kan præsentere Toril Johannessen som den ottende kunstner i denne udstillingsrække. Noget af det kendetegnende ved Johannessen er, at hun gennem sine værker er i stand til at sætte verdens kompleksitet på dagsorden, siger Erlend G. Høyersten, ARoS. 

Kort om kunstneren og udstillingen

Toril Johannessen er født i Norge i 1978 og uddannet fra kunstakademiet i Bergen. Hendes værker har været udstillet på en lang række internationale udstillinger, og hun har de seneste år deltaget på Istanbul Biennalen og Documenta.

I udstillingen på ARoS kan publikum blandt andet opleve fem monumentale stofruller. Umiddelbart ligner mønstrene på stoffet de mønstre, som man kan finde på vestafrikanske tekstiler, men i stedet er mønstrene baseret på en række videnskabelige mønstre, der er skabt for at undersøge optiske illusioner.

- Toril Johannessens betoning af det dobbelttydige er kendetegnende for hendes kunstneriske praksis, hvor hendes værker skaber sprækker i klart strukturerede fortællinger. Værkerne er ofte baseret på en langstrakt undersøgelse med udgangspunkt i faktuelle detaljer. På denne måde bliver hendes værker til en personlig arkæologisk undersøgelse af verden, siger museumsinspektør Jakob Vengberg Sevel. Læs mere om kunstneren

Pressefotos kan vederlagsfrit downloades via Dropbox mod angivelse af fotografnavn.

Yderligere information