Danmarks første demensvenlige kunstmuseum

Danmarks første demensvenlige kunstmuseum

I et tæt samarbejde mellem Aarhus Kommune Sundhed og Omsorg, Alzheimerforeningen og ARoS har en række medarbejdere fra museet gennemgået et kursus, hvor de er blevet klædt på med viden og fået konkrete værktøjer til at hjælpe mennesker med demens i forskellige situationer. Det betyder, at ARoS nu er Danmarks første demensvenlige kunstmuseum.

- Der er mange sygdomme i vores samfund, der stadig er tabuiserede. Demens er én af dem. For ARoS er det vigtigt at skabe et univers, hvor mennesker med forskellige forudsætninger har mulighed for at samles for at opleve både intellektuelt og følelsesmæssigt – også for at nedbryde disse tabuer. Vi er derfor glade for, at ARoS er udnævnt til demensvenligt kunstmuseum, siger museumsdirektør for ARoS Erlend G. Høyersten, der også er demensambassadør i Aarhus Kommune.

Kunstforløb for demente og pårørende

I forbindelse med udnævnelsen til Demensven udbyder ARoS fra medio maj 2018 fire kunstforløb for mennesker med demens og deres pårørende. Et forløb strækker sig over syv uger, hvor deltagerne blandt andet mødes og præsenteres for et kunstværk, der bliver udgangspunkt for en dialog om de minder og følelser, som værket vækker.

Det kræver ingen kunstneriske forkundskaber at deltage i forløbet og samarbejdsparterne lover et trygt miljø, hvor der er plads til hygge og en uformel snak med andre personer med demens og deres pårørende.

Om demens

I Danmark lever flere end 80.000 mennesker med en demenssygdom, og der konstateres ca. 7.500 nye tilfælde om året. Demenssygdom er den femte hyppigste dødsårsag i Danmark, og i 2040 forventes antallet af personer med demens over 60 år at vokse til 125-150.000.

- Livet stopper ikke, selvom man får en demenssygdom. Faktisk ved vi, at noget af det, der kan bremse sygdommen, er at bevare kontakten til omverdenen og blive ved med at dyrke de interesser, man altid har haft. Det kræver dog, at omgivelserne har forståelse for sygdommen, og derfor er vi meget glade for at netop ARoS har valgt at blive Demensvenner. For kunst taler i høj grad til vores sanser og følelser – og hvis der er noget, man bevarer på trods af demens, er det følelserne, siger Katrine van den Bos, der er projektleder for Demensvenner i Alzheimerforeningen.

Rådmand Jette Skive for Sundhed og Omsorg ved Aarhus Kommune roser initiativerne: 

- Det varmer og er så godt gået, når ARoS og mange andre institutioner i Aarhus tager initiativer til at blive endnu mere omfavnende i forhold til mennesker med demens. Den større bevidsthed og opmærksomhed gør en kæmpe forskel for en masse mennesker og skaber også generelt en endnu mere venlig by, siger rådmand Jette Skive, Sundhed og Omsorg.

Pressefotos

Yderligere information