Jake & Dinos Chapman - March of the Banal

Jake & Dinos Chapman - March of the Banal

De britiske kunstnere, brødrene Jake & Dinos Chapman (f. 1966 og 1962), har siden 1990’erne været markante skikkelser på kunstscenen. Fra midten af juni kan deres konfronterende og chokerende univers opleves på ARoS i udstillingen Jake & Dinos Chapman – March of the Banal.

Udstillingen er den anden i rækken Intermezzo, der viser kunst, hvor perceptionen og forståelsen af kunstværkerne sker gennem mere og andet end synssansen.

 - Det er på mange måder en dyster udstilling. Den vil chokere og aktivere vores publikum og få dem til at reflektere over, hvorfor vi bliver stødt eller på anden måde forarget over det, vi ser. Og så vil den forhåbentlig åbne vores øjne endnu mere for nogle af de problemstillinger, som verden står overfor, siger museumsdirektør Erlend G. Høyersten, ARoS.

Om udstillingen

Den ene væg i galleriet er malet i regnbuens farver, hvilket står i stærk kontrast til resten af den ellers dystre opsætning. I denne kontrastfyldte ramme møder publikum en række af ondskabens arketyper, som Jake & Dinos Chapman ser dem; Ku Klux Klan-mannequindukker, uhyrligheder i form af Francisco Goyas skildringer af de franske troppers overgreb på den spanske befolkning i 1800-tallet og 11 akvareller oprindeligt malet af Adolf Hitler og herefter modificeret af brødrene Chapman.

- Brødrenes kunstneriske projekt sætter fokus på ondskab. I deres optik er mennesker ikke født onde, men bliver onde og tankeløse, hvis de glemmer at standse op og tænke sig om. Ondskaben i denne udstilling er derfor ikke dyb og dæmonisk, men et billede på den ondskab, der kan bo i enhver. Netop derfor er den banal, siger museumsinspektør og udstillingsansvarlig Rasmus Stenbakken, ARoS.

Om Jake & Dinos Chapman

Brødrene Chapman tog begge afgangseksamen fra Royal College of Art, London, i 1990 og er sammen med kunstnere som Damien Hirst, Tracey Emin og Sarah Lucas en del af kernen i generationen af Young British Artists (YBA). De er blandt de førende skulptører i deres generation. Gennem to årtier har de skabt substantielle værker, der beskæftiger sig med komplekse emner som erfaring og moral.  

Brødrenes værker er provokerende og groteske. De spiller på en åbenlys chok-taktik, der går igen hos mange andre YBA-kunstnere. Under denne umiddelbare chok-taktik gemmer deres værker på en større og mere dybtgående analyse af samfundets forhold til krig, vold, seksualitet og moral. Jake & Dinos Chapman bruger provokation som æstetisk virkemiddel for at opnå en konfrontation med beskueren og tvinge vedkommende til at tage stilling.

Katalog

I forbindelse med udstillingen udgiver ARoS et katalog med fagfællebedømt forskningstekst af Camilla Skovbjerg Paldam, Lektor, ph.d. ved Institut for Kommunikation og Kultur - kunsthistorie på Aarhus Universitet. Dertil har Niels Henning Falk Jensby, forfatter til den anmelderroste bog Techno, forfattet en skønlitterær tekst om forholdet til Jake & Dino Chapmans kunst.

Download pressefotos

Yderligere information