Pressemeddelelse, september 2018
12. Oktober 2018 - 3. Marts 2019
Niveau 1
ARoS’ store særudstilling i efteråret 2018 byder på en retrospektiv præsentation af en af amerikansk kunsts helt store sværvægtere – den amerikanske maler og filminstruktør Julian Schnabel.
Udstillingen er blevet til i tæt samarbejde med Schnabel, som har givet ARoS lov til at låne værker fra kunstnerens egen samling. Publikum får derfor mulighed for at se værker, der aldrig tidligere er blevet vist for offentligheden.
- ARoS har arbejdet på at muliggøre denne udstilling i mere end to år. Det ligger i ARoS’ ånd at afsøge muligheder og bevæge sig ud af komfortzonen. Derfor har Schnabel haft et stort råderum under udviklingen af denne udstilling. Han har skabt en anderledes opbygning, som vil overraske publikum fra det øjeblik, de bevæger sig ind i hans univers, siger museumsdirektør Erlend G. Høyersten, ARoS.
Om udstillingen
Udstillingen ligger i forlængelse af ARoS’ tidligere udstillinger, hvor museet har præsenteret betydningsfuld amerikansk kunst. Blandt andet udstillingen med den amerikanske kunstfotograf Robert Mapplethorpe. Samtidig er udstillingen en videreførelse af ARoS’ mangeårige interesse for 1980’ernes vilde maleri, som Schnabel står som den amerikanske pendant til.
Udstillingen er den største præsentation nogensinde af Schnabel i Norden og er en tour de force gennem kunstnerens mangeårige virke. Den viser over 40 værker i stor skala, hvor størstedelen måler mere end tre meter og det største mere end otte meter i længden. Udstillingens arkitektur er bygget op over Via Dolorosa, lidelsens vej for Jesus, og publikum vil opleve, hvordan de går fra lys til skygge og tilbage igen.
- Julian Schnabel anses for at være spydspidsen for maleriets tilbagevenden i de sene 1970’ere og op gennem 1980’erne og som en frontfigur for det fortællende og personlige maleris tilbagevenden til kunsten, siger udstillingsansvarlig museumsinspektør Rasmus Stenbakken, ARoS.
Om Julian Schnabel
Julian Schnabel er født i Brooklyn, New York, i 1951 og lever i dag i New York City og Montauk, Long Island. Han står som den mest markante skikkelse i det figurative og narrative maleris tilbagekomst i starten af 1980’erne. Med sine vilde utøjlede værker med deres krasse farver og heftige gestik var han en del af den buldrende neo-ekspressionisme, som dukkede op efter, at maleriet havde været dømt ude i en årrække til fordel for 1970’ernes mere koncept- og idébaserede kunstform. Igennem sin karriere har Schnabel afsøgt grænserne for maleriet, og han er kendt for at være konstant eksperimenterende med overflader og materialer.
En Oscarnomineret maler
I 1996 skrev og instruerede Schnabel spillefilmen Basquiat om den unge kunstner fra New York Jean-Michel Basquiat. Schnabels anden film Before Night Falls vandt både Grand Jury Prize og Coppa Volpi for bedste skuespiller til Javier Bardem i 2000 på Venice Film Festival. I 2007 instruerede Schnabel sin tredje film The Diving Bell and the Butterfly. Schnabel modtog prisen for bedste instruktør på Cannes Film Festival samt bedste instruktør ved Golden Globe Awards, hvor filmen vandt Best Foreign Language Film. The Diving Bell and the Butterfly blev nomineret til fire Oscars. Schnabels seneste film At Eternity's Gate om Vincent Van Gogh havde premiere på Venice Film Festival i september 2018 og har blandt andre Mads Mikkelsen på rollelisten.
Katalog
Schnabel har været primus motor på det omfattende katalog, som ARoS udgiver i forbindelse med udstillingen. Direktør for det Franske akademi i Rom Éric de Chassey bidrager med sit indgående kendskab til Schnabels maleri, og performancekunstner Laurie Anderson beskriver på poetisk vis sit personlige forhold til Schnabel. Kataloget indledes med forord af museumsdirektør Erlend G. Høyersten og museumsinspektør Rasmus Stenbakken.
Udstillingen er kurateret og designet af Julian Schnabel og Louise Kugelberg.
Museumsdirektør Erlend G. Høyersten og ARoS vil gerne takke Jens-Peter Brask for samarbejdet og for at introducere idéen om at lave en Julian Schnabel-udstilling.
Pressefotos kan vederlagsfrit downloades fra via Dropbox mod angivelse af fotografnavn.
Læs mere om Julian Schnabel på www.julianschnabel.com