Pressemeddelelse, januar 2020
Det er med stolthed, at ARoS igen kan vise det monumentale filmværk Women Without Men (Kvinder uden mænd) fra 2004-2008. Værket er skabt af den iransk-amerikanske kunstner Shirin Neshat og er mere aktuelt end nogensinde før. Det er første gang siden 2008, hvor værket blev vist på særudstillingen af samme navn, at museet viser det fem-delte Women Without Men i fuld udstrækning. Værket blev sidenhen erhvervet til ARoS’ samling med generøs støtte fra Ny Carlsbergfondet.
Om værket
Women Without Men består af fem videoinstallationer: Mahdokht, Zarin, Munis, Faezeh og Farokh Legha. Den samlede spilletid er på cirka en time og et kvarter.
Filmene er baseret på iranske Shahrnush Parsipurs roman fra 1989, der også har titlen Women Without Men, og som er forbudt i Iran. Romanen udkom på dansk i 2019 og modtog blændende anmeldelser. Handlingen udspiller sig i 1953, som er det år, hvor Irans demokratisk valgte premierminister Mohammad Mossadegh forgæves forsøgte at afværge et statskup iværksat af amerikanske og britiske styrker. Kuppet havde til formål at genindsætte shahen som enehersker for at afværge en nær relation mellem Iran og Rusland og nationalisering af landets olierigdomme.
Shahrnush Parsipur skildrer fem kvinder i sin roman – deres liv, deres drømme og deres håb – og fortæller en poetisk og magisk historie om kærlighed, undertrykkelse, seksualitet og frihed i 1950’ernes Iran. Fælles for kvinderne er, at de ønsker sig frihed fra mænds dominans.
I sit filmværk bygger Shirin Neshat videre på romanens magiske realisme og persiske myter og lader det overnaturlige og magien spille sammen med den realistiske fortælling. Det er romanens fem kvindelige hovedpersoner – Mahdokht, Zarin, Munis, Faezeh og Farokh Legha –, som Shirin Neshat skildrer i et medrivende drama om magt og afmagt, når de fem kvinder ad snørklede veje finder frem til en grøn og frodig have uden for Teheran. Kvinderne gør på forskellig vis op med deres tidligere liv og søger bort fra byen ud til haven, hvor de for en tid finder et fristed. For disse kvinder er livet en kamp for frihed og overlevelse i et religiøst, sexistisk og socialt udgrænsende samfund.
Om Shirin Neshat
Shirin Neshat er født i Iran i 1957. Hun fik sin kunstuddannelse i løbet af 1970’erne og 80’erne i Californien. På grund af den islamiske revolution i hjemlandet i 1979 flyttede Shirin Neshat aldrig tilbage, og hun bor og arbejder i dag i New York.
Shirin Neshats internationale karriere indledtes efter et besøg i hjemlandet, hvor hun oplevede de dramatiske konsekvenser, som præstestyret havde for ikke mindst kvindernes livssituation. I begyndelsen arbejdede hun primært med sort/hvide fotografier, hvor hun selv optrådte iført chador og ofte med våben eller kalligraferet hennaskrift på udækkede kropsdele. Senere fulgte hendes nyskabende og store videoværker med flere projektioner – herunder værket Turbulent (1998), som blev belønnet med Den Gyldne Løve på Venedig Biennalen i 1999.
Centrale temaer i Neshats samlede produktion er forholdet mellem mand og kvinde, mellem individ og samfund, mellem magt og afmagt samt seksualitet og eksilets vilkår. Hendes værker baserer sig på hendes baggrund i mellemøstlige kulturer samtidig med, at de er skabt i et universelt, eviggyldigt og særdeles æstetisk billedsprog.
Pressefotos kan frit downloades via Dropbox her mod kreditering af værkerne.
8. februar til 9. august 2020, ARoS Focus-galleriet, niveau 5