Regnbuen fylder 10 år

Regnbuen fylder 10 år

I år kan ARoS fejre 10-års jubilæum for kunstværket Your rainbow panorama af Olafur Eliasson. Det sker fredag den 28. maj, hvor museet markerer begivenheden med en række forskellige aktiviteter.

Byggeriet af det omfattende kunstværk blev indledt i maj 2009, og i dag kan man næsten ikke forestille sig ARoS uden det farvestrålende kunstværk på toppen. Regnbuen, som værket kaldes i folkemunde, blev indviet i maj 2011 og har siden trukket tusindvis af mennesker til museet.

- Fra Your rainbow panorama får man en spektakulær 360-graders udsigt over Aarhus. Det er et omsluttende kunstværk, der efterlader et indtryk, der sidder i hele kroppen. Man ser byen fra et nyt perspektiv, og samtidig bliver man selv en del af værket. Det er en meget sanselig oplevelse, siger museumsdirektør Erlend G. Høyersten, ARoS.

-Your rainbow panorama er blevet et vartegn for byen. Det giver mulighed for at opleve byen i nye farver og et nyt perspektiv og selv ti år efter er oplevelsen stadig lige så fantastisk som første gang. Your rainbow panorama tiltrækker sig opmærksomhed fra hele verden og har bidraget til at gøre Aarhus til en anerkendt kulturby. Det siger noget om, hvor stor værdi kunst og kultur kan skabe i en by, siger rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad.

I forbindelse med åbning af værket i 2011 beskrev Olafur Eliasson projektet med følgende ord:
Your rainbow panorama går i dialog med den eksisterende arkitektur og forstærker det, der i forvejen er givet, nemlig udsigten over byen. Jeg har skabt et rum, der nærmest udvisker grænserne mellem indenfor og udenfor, og hvor man bliver lidt usikker på, om man er trådt ind i et værk eller ind i en del af museet. Denne usikkerhed er vigtig for mig, da den opfordrer folk til at tænke og sanse ud over de dimensioner, de er vant til at begå sig i”.

Fakta om Your rainbow panorama

  • Værket er skabt af dansk/islandske Olafur Eliasson og åbnede den 28. maj 2011, og over 100 mennesker har været med i projektet
  • Glasrundgangen er 150 meter lang og har en diameter på 52 meter, og der er plads til omkring 150 mennesker i værket ad gangen
  • Indvendig måler rundgangen tre meter i højden og tre meter i bredden, og hele værket vejer 275 tons
  • Regnbuen har 120 glasplader, der hver består af 2 x 12mm glas lamineret med en sammensætning af op til seks farvede folier, som skaber de enkelte nuancer i Your rainbow panorama.
  • Glasset i pladerne er hærdet og forstærket, og har en styrke, der gør det muligt for dem at bære taget
  • Kunstværket har kostet 60 mio. kroner og er finansieret af Realdania, mens tagterrassen er finansieret af Købmand Herman Sallings Fond. Aarhus Kommune var som ejer af museumsbygningen bygherre på projektet

Pressefotos kan frit downloades HER mod kreditering.

For yderligere information kontakt venligst: