THIS IS NOT AFRICA - UNLEARN WHAT YOU HAVE LEARNED
27. marts til 24. oktober 2021, niveau 1
I marts åbner THIS IS NOT AFRICA – UNLEARN WHAT YOU HAVE LEARNED, der er en højaktuel udstilling med en række toneangivende samtidskunstnere. Kunstnerne er primært fra det afrikanske kontinent, men også fra andre lande. Udstillingen, der består af cirka 25 værker, præsenterer blandt andet et nyt facadeværk, stedsspecifikke installationer, videoværker, skulpturer, malerier og fotos samt et performanceprogram.
THIS IS NOT AFRICA – UNLEARN WHAT YOU HAVE LEARNED griber forstyrrende ind i en traditionel og stereotyp vestlig fortælling om ’det afrikanske’. Den involverer værker, som på forskellig vis parodierer, gennembryder, dekonstruerer eller etablerer nye forståelsesrammer og udtryksformer. Som noget helt ekstraordinært skaber ARoS en kunstsatellit i tæt samarbejde med det ambitiøse og kunstneriske kraftcenter SCCA og Red Clay i Ghana.
Elisabeth Jerichau-Baumann - Mellem verdener
8. maj til 12. september 2021, niveau 5
Fra maj præsenterer ARoS en omfattende udstilling med den polsk-danske kunstner Elisabeth Jerichau-Baumann (1818-1881). Jerichau-Baumann repræsenterer en af de desværre alt for få kvindelige kunstnerskikkelser fra 1800-tallet. Hun blev født i Polen og uddannet ved kunstakademiet i Düsseldorf, hvilket gjorde hendes udsynshorisont bredere end de fleste af hendes samtidige danske kunstnerkollegaer. Hun hørte til blandt den gruppering af danske kunstnere, der gik under navnet ”europæerne”, som stod i modsætning til de ”nationale ” kunstnere. Europæerne var ofte åbenlyst inspireret af internationale strømninger, og Jerichau-Baumanns pendulering imellem det globale og det nationale gør hende til en uhyre interessant stemme og et modbillede til periodens nationale orientering og kunstskole.
Sif Itona Westerberg
27. august 2021 til 23. Januar 2022, ARoS Focus-galleriet, niveau 5
Sif Itona Westerbergs (f. 1985) kunst, som ARoS viser fra august i Focus-galleriet, omhandler det store skifte, der er sket de seneste år, hvor den menneskelige påvirkning af naturen er accelereret og klimakatastrofen synes at lure i horisonten. Hendes kunst udfolder de problematikker, der udspiller sig i en tidsalder, hvor grænserne mellem teknologi, menneske og natur synes at være eroderede. Sif Itona Westerbergs værker udfolder en interesse for det spirituelle og mystiske. De viser et moderne menneske, der har begået hybrids ved at udtømme jordens ressourcer, og erkendelsen af jordens tilstand har kastet det moderne menneske ud i en eksistentiel krise, som Westerberg formår at indfange. Hendes værker trækker ofte på referencer fra antikkens udhuggede billedfriser, hvor hun henter en stor del af sine motiver og materialer fra.