Udstillingsprogram 2021

Udstillingsprogram 2021

Candice Breitz Profile, 2017 (Seen Here: Name of Artist in Still Image) Single-channel video, colour, sound, loop Duration: 2 minutes, 20 seconds Commissioned by the South African Pavilion, Venice Biennale 2017 Courtesy: Goodman Gallery, London

2021 bliver et mangfoldigt udstillingsår på ARoS, hvor museet præsenterer en bred vifte af kunst fra det afrikanske kontinent, dansk kunst fra 1800-tallet af Elisabeth Jerichau-Baumann, værker af britiske J.M.W. Turner i samarbejde med Tate, London, altomsluttende installationskunst af islandske Shoplifter/Hrafnhildur Arnardóttir, et fascinerende univers af kinesiske Lu Yang og dansk samtidskunst af Sif Itona Westerberg.

De to udstillinger Jonah Freeman & Justin Lowe – COLONY SOUND, 2019-2020 og Asger Jorn og Per Kirkeby - JORN / KIRKEBY fortsætter ind i 2021. Det samme gælder for præsentationen af ARoS’ store udvidelsesprojekt The Next Level & James Turrell - While We Are Waiting.

THIS IS NOT AFRICA - UNLEARN WHAT YOU HAVE LEARNED

27. marts til 24. oktober 2021, niveau 1

I marts åbner THIS IS NOT AFRICA – UNLEARN WHAT YOU HAVE LEARNED, der er en højaktuel udstilling med en række toneangivende samtidskunstnere. Kunstnerne er primært fra det afrikanske kontinent, men også fra andre lande. Udstillingen, der består af cirka 25 værker, præsenterer blandt andet et nyt facadeværk, stedsspecifikke installationer, videoværker, skulpturer, malerier og fotos samt et performanceprogram.

THIS IS NOT AFRICA – UNLEARN WHAT YOU HAVE LEARNED griber forstyrrende ind i en traditionel og stereotyp vestlig fortælling om ’det afrikanske’. Den involverer værker, som på forskellig vis parodierer, gennembryder, dekonstruerer eller etablerer nye forståelsesrammer og udtryksformer. Som noget helt ekstraordinært skaber ARoS en kunstsatellit i tæt samarbejde med det ambitiøse og kunstneriske kraftcenter SCCA og Red Clay i Ghana. 

Elisabeth Jerichau-Baumann - Mellem verdener

8. maj til 12. september 2021, niveau 5

Fra maj præsenterer ARoS en omfattende udstilling med den polsk-danske kunstner Elisabeth Jerichau-Baumann (1818-1881). Jerichau-Baumann repræsenterer en af de desværre alt for få kvindelige kunstnerskikkelser fra 1800-tallet. Hun blev født i Polen og uddannet ved kunstakademiet i Düsseldorf, hvilket gjorde hendes udsynshorisont bredere end de fleste af hendes samtidige danske kunstnerkollegaer. Hun hørte til blandt den gruppering af danske kunstnere, der gik under navnet ”europæerne”, som stod i modsætning til de ”nationale ” kunstnere. Europæerne var ofte åbenlyst inspireret af internationale strømninger, og Jerichau-Baumanns pendulering imellem det globale og det nationale gør hende til en uhyre interessant stemme og et modbillede til periodens nationale orientering og kunstskole. 

Sif Itona Westerberg

27. august 2021 til 23. Januar 2022, ARoS Focus-galleriet, niveau 5                                                                

Sif Itona Westerbergs (f. 1985) kunst, som ARoS viser fra august i Focus-galleriet, omhandler det store skifte, der er sket de seneste år, hvor den menneskelige påvirkning af naturen er accelereret og klimakatastrofen synes at lure i horisonten. Hendes kunst udfolder de problematikker, der udspiller sig i en tidsalder, hvor grænserne mellem teknologi, menneske og natur synes at være eroderede. Sif Itona Westerbergs værker udfolder en interesse for det spirituelle og mystiske. De viser et moderne menneske, der har begået hybrids ved at udtømme jordens ressourcer, og erkendelsen af jordens tilstand har kastet det moderne menneske ud i en eksistentiel krise, som Westerberg formår at indfange. Hendes værker trækker ofte på referencer fra antikkens udhuggede billedfriser, hvor hun henter en stor del af sine motiver og materialer fra.

Joseph Mallord William Turner Apollo and Python exhibited 1811 Oil on canvas. Accepted by the nation as part of the Turner Bequest 1856 Tate, photo © Tate

Lu Yang, Delusional Crime and Punishment , 3D animation, 2016.

Turner – Sun is God

16. oktober 2021 til 20. februar 2022, niveau 5

ARoS har fået en exceptionel mulighed for at vise en omfangsrig udstilling med den verdens­berømte britiske maler Joseph Mallord William Turner (1775-1851). Udstillingen, som produceres i samarbejde med Tate, viser hvordan Turner mestrede at skildre lysets og mørkets kraft, de atmosfæriske fænomener, solen, månen og skyerne samt de overmægtige naturkræfter med enestående præcision og udtryksfuldhed. For Turner rummede naturens kræfter deres egen symbolik. Men hvad repræsenterede de? Et romantisk verdenssyn? En optagethed af livets storhed og drama? Et brud med tidligere stilarter? Udstillingen tæller 24 oliemalerier og 80 akvareller fra Tates samling, og bliver en tour de force gennem Turners sublime landskaber, hvor den storslåede natur dominerer over mytologiske fortællinger.

Shoplifter

4. december 2021 til 24. April 2022, niveau 1

Islandske Shoplifter / Hrafnhildur Arnardóttir (f. 1969), der repræsenterede Island på Venedig Biennalen i 2019, indtager halvdelen af det store galleri på niv 1 i slutningen af 2021. I Venedig havde hun skabt den altomsluttende totalinstallation Chromo Sapiens, hvor hun anvendte syntetisk hår som sit primære materiale. For Shoplifter repræsenterer hår en helt særlig tråd, der vokser fra vores kroppe, som vi bruger til at vise vores forskelligheder med. Hun ser både kunstigt hår og ægte hår som et helt særligt skulpturelt materiale, som kun kalder på at blive bearbejdet til endnu nye former. 

Lu Yang

4. december 2021 til 24. april 2022, niveau 1 

Den anden halvdel af galleriet på niv 1 er viet til kinesiske Lu Yang i slutningen af udstillingsåret. Hendes arbejde spænder over 3D-animerede film, videospilslignende installationer, hologrammer, neon, virtual reality og software manipulationer. Hun anvender japansk manga-æstetik, tempelgavle, internettet og elektronisk musik som sit billedsprog, og hun er fascineret af den japanske popkultur, østens religioner og filosofier, kønsidentitet og seksualitet, hjerneforskning og den kropslige repræsentation i gaming-verdenens subkultur.

 Pressefotos kan frit downloades via Dropbox mod kreditering.

For yderligere information kontakt: