Sten – Saks – Papir

Sten – Saks – Papir

Julie Nord No Title (The Paper Doll's House), 2010. 115 x 185 cm. Blandende materialer, tusch. Akvarel på papir

Med en legende tilgang til kunsten bringer Sten – Saks – Papir nye og gamle værker frem fra ARoS’ magasiner og sætter museets samling i spil på en ny måde.

25. juni 2022 – 15. januar 2023 • Niv. 5, Focus Galleriet

Sten – Saks – Papir er en bred præsentation af værker fra ARoS’ kunstsamling. Udstillingen tager afsæt i den velkendte leg ”sten, saks, papir” og præsenterer en lang række værker fra forskellige tidsperioder, der materialemæssigt eller tematisk relaterer sig til de tre kategorier: det hårde, det sammensatte og det sarte. For eksempel sidestilles en række nyerhvervelser af Tove Storch, Nina Beier og Lilibeth Cuenca Rasmussen med sjældne papirværker af blandt andre H.C. Andersen.

– Der ligger en stor værdi gemt i ARoS samling, og det er spændende, når værkerne bringes i spil på forskellige eksperimenterende måder. Når nye og gamle værker sættes sammen som i Sten – Saks – Papir, ser man dem med friske øjne, og man ser måske noget i et værk, som man ikke tidligere har set. På ARoS har vi stort fokus på vores samling, og vi arbejder hele tiden med at gøre den så relevant for vores publikum som muligt, siger museumsdirektør Rebecca Matthews, ARoS.

Det hårde, det sammensatte og det sarte

Udstillingen viser værker af kunstnere, der på forskellig vis arbejder med sten, udklip og collager, fundne objekter og hverdagsgenstande og med papirformater som grafik, foto, tegning og akvarel på en legende, nytænkende og eksperimenterende måde. Værkerne spænder bredt både tidsmæssigt og tematisk, og de har det tilfælles, at de har en materialeudforskende, humoristisk og legende eller traditionsbrydende tilgang til kunsten. Blandt udstillingens værker ses udvalgte skulpturer og objektbaserede værker fra 1960’erne, 1970’erne og 1980’erne af blandt andre Bjørn Nørgaard, Peter Bonde, Kirsten Ortwed og Arthur Køpke.

– Den legende tilgang til kunsten, der løber som en rød tråd igennem udstillingen, har været rammesættende for den bagvedliggende kuratoriske proces, hvor vi har tilladt os at gå mere åbent til værks, end vi plejer, siger kuratorene bag udstillingen Jeanett Stampe og Maria Kappel Blegvad, ARoS.

Udstillingens tre rum

I udstillingens første rum vises flere skulpturer skabt af sten af eksempelvis Eks-skolens Bjørn Nørgaard, der i tråd med sin tids eksperimenterende kunst arbejdede på tværs af forskellige genrer og kunstformer. Herefter følger et rum, der viser et stort antal collage- og assemblageværker. Her har saksen, det afklippede og iturevne samt ideen om dekonstruktionens normbrydende og frisættende potentiale spillet en vigtig og frigørende rolle for kunstnerne. I udstillingens sidste rum vises en række værker, der hovedsageligt knytter sig til kategorien papir. ARoS’ samling af papirværker udgør over halvdelen af ARoS’ samlede værker og tæller alt fra akvarel, tegning og fotografi til collage, papirklip og grafik. Det sarte papirmateriale åbner for et væld af kunstneriske teknikker, udtryk og billedformer.

Pressefotos kan vederlagsfrit downloades mod angivelse af fotografnavn.

For yderligere information:

Udstillingsansvarlige:
Jeanett Stampe: jest@aros.dk / 6162 9678
Maria Kappel Blegvad: mkb@aros.dk / 2888 4474

For yderligere information, kontakt:  

Astrid Ildor · asil@aros.dk · 61 90 49 42