Udstillingsprogram
Efterår 2022

Udstillingsprogram
Efterår 2022

I andet halvår af 2022 åbner ARoS to soloudstillinger i særudstillingsgallerierne på henholdsvis niveau 1 og niveau 5.

Franciska Clausen – Hele billedet

8. oktober 2022 til 26. februar 2023, niveau 5

Franciska Clausen – Hele Billedet er den hidtil største præsentation af kunstneren Franciska Clausen (1899-1986). Udstillingen fokuserer på indtil nu usete sider af en enestående dansk kunstner, der til stadighed er til stor inspiration for mange på grund af hendes kompromisløse og skarpe æstetiske blik og eksperimenterende tilgang til kunsten.

Clausen er bredt anerkendt som en dansk kunstner med internationalt format. Gennem sin uddannelse og ophold i både Weimar, München, Berlin og Paris placerer hun sig centralt blandt 1920’ernes og 1930’ernes toneangivende avantgarde-kunstnere. Hendes kunstneriske netværk og kompromisløse udforskning af kunstens abstrakte formsprog er enestående i en dansk sammenhæng, men på Clausens egen tid blev hendes abstrakte malestil i Danmark opfattet som radikalt ny.

Med afsæt i over 200 værker, skitser, fotografier og arkivmateriale samt en ny forskningsbaseret tilgang belyser udstillingen Clausens kunstneriske processer og eksperimenter med forskellige stiludtryk. Som en udspredt vifte af forskellige stiltematikker betoner den, hvordan Clausen rummede flere kunstneridentiteter, der udfoldede sig samtidigt. Clausens værker er relevante for et nutidigt kunstpublikum, fordi hun viser os, hvordan en stålsat ung kvinde kunne placere sig i avantgardens spydspids.

Franciska Clausen – Hele Billedet hører til rækken af klassiske udstillinger med danske kunstnere fra begyndelsen af det 20. århundrede, som ARoS ønsker at aktualisere. Udstillingen viser Clausen som en ”mangfoldighedens maler”, der havde modet til at gå egne veje trods modstand fra en mandsdomineret kunstverden, særligt på dansk grund. I dag er Clausen på vej til at få den anerkendelse, som hun fortjener, især som abstrakt avantgarde-kunstner, men også som portrætmaler, designer og surrealist. ARoS’ udstilling udgør i denne sammenhæng en vigtig milepæl.

Chiharu Shiota – Invisible Line

3. december 2022 til 16. april 2023, niveau 1

Til december slår ARoS dørene op for udstillingen Invisible Line – en soloudstilling af den verdenskendte japanske installationskunstner Chiharu Shiota (f. 1972, Osaka), der bor og arbejder i Berlin.

Chiharu Shiota er mest kendt for sine store sindrigt vævede trådinstallationer med rød, hvid eller sort snor, der indkapsler forskellige brugsgenstande. Genstandene, der indhylles af trådene, har ofte en historie eller en stærk symbolværdi, der refererer til specifikke erfaringer fra kunstnerens eget liv eller til en særlig verdensanskuelse, der omhandler en universel samhørighed mellem mennesker.

Værkerne i udstillingen Invisible Line spænder over store altomsluttende trådinstallationer til intime værkserier på papir, der med Shiotas unikke visuelle sprog tematiserer erindring, livets smerte og menneskelig eksistens.

Pressefotos kan frit downloades her mod kreditering.

For yderligere information, kontakt:  

Astrid Ildor · asil@aros.dk · 61 90 49 42