ARoS realiserer stærke internationale partnerskaber gennem generøse donationer

ARoS realiserer stærke internationale partnerskaber gennem generøse donationer

René Magritte La reproduction interdite , 1937 Collection Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam / Creditline photographer: Studio Tromp

Takket være en generøs donation på 4.000.000 kr. fra A.P. Møller Fonden præsenterer ARoS i samarbejde med markant international partner en imponerende udstilling med surrealistiske hovedværker. Samtidig muliggøre to bevillinger fra Augustinus Fonden på i alt 3.800.000 kr., at ARoS styrker museets internationale samarbejder yderligere ved støtte til udstillingsåret 2023 samt erhvervelse af efterspurgt hovedværk af international anerkendt kunstner.

I samarbejde med Museum Boijmans van Beuningen præsenterer ARoS i efteråret 2023 hovedværker fra en af de mest betydningsfulde, europæiske samlinger af surrealistisk kunst i udstillingen A Surreal Shock – Masterpieces from Museum Boijmans van Beuningen. Derudover har museet i forbindelse med udstillingsåret 2023 etableret samarbejder med Lille Métropole Musée d’art moderne, d’art contemporain et d’art brut og Reykjavík Art Museum Hafnarhús, som udmønter sig i udstillingerne Annette Messager og Erró – The Power of Images, ligesom det århusianske kunstmuseum har erhvervet kunstværket Phase Shifting Index (2020) af den canadiske kunstner Jeremy Shaw.

“I 2022 har vi gennemgået og tilpasset vores udstillings- og samlingsstrategier for at understøtte de voksende forventninger fra vores gæster og kunstneriske samarbejdspartnere fra ind- og udland. Dette betyder blandt andet etablering af nøje udvalgte partnerskaber, der muliggør spektakulære internationale samarbejder. Vi er opmærksomme på de betydelige huller i vores samling og har derfor opstillet en række prioriteter på dette område, som sikrer, at vi de kommende år erhverver værker med den rette køns- og kunstneriske repræsentation - og giver os mulighed for at revitalisere vores fremtidige samling. Vi arbejder fokuseret på at bidrage til bæredygtigheden i en række forskellige retninger og øger vores offentlige engagement og sociale forankring i samfundet,” siger Rebecca Matthews og tilføjer:

“Intet af dette kan vi gøre uden en generøs opbakning fra vores vigtige, økonomiske bidragsydere, såsom A.P Møller Fonden og Augustinus Fonden. Vi er taknemmelige for denne støtte, som hjælper ARoS med at blive det inspirerende museum, som vi ønsker og skal være.”

Omfattende introduktion til surrealisme

Surrealismen står igen højt på den internationale, kunstneriske dagsorden. Det vil i efteråret 2023 afspejle sig på ARoS, der med en donation på 4.000.000 kr. fra A.P. Møller Fonden præsenterer udstillingen A Surreal Shock – Masterpieces from Museum Boijmans van Beuningen, der er en af de mest betydningsfulde, europæiske samlinger af surrealistisk kunst.

Partnerskabet med Museum Boijmans Van Beuningen er ligeledes en høj strategisk prioritet for ARoS, da museet som led i at reducere museets klimaaftryk bevidst har arbejdet på at etablere et samarbejde med en anerkendt, nordeuropæisk institution.

Udstillingen byder blandt andet på markante hovedværker af Salvador Dalí og René Magritte, som aldrig før er blevet vist i Danmark. Centralt i udstillingen indgår ligeledes den danske surrealisme, og ARoS vil med udstillingen understrege de danske surrealisters betydning for og indvirkning på det internationalt anerkendte formsprog på en måde, det aldrig tidligere er set i dette omfang. Desuden er det ARoS’ ambition at rette opmærksomheden på bevægelsens kvindelige kunstnere.

Støtte til udstillingsåret og efterspurgt værk

Samtidig modtager ARoS to generøse donationer fra Augustinus Fonden på samlet set 3.800.000 kr. til realisering af hele udstillingsåret 2023 samt til erhvervelsen af Phase Shifting Index, et hovedværk af den internationalt anerkendte kunstner Jeremy Shaw. Værket har været efterspurgt blandt museets gæster som fast del af museets samling, siden det indgik som hovedværk i ARoS’ særudstilling Vertigo i 2022.

Udover A Surreal Shock – Masterpieces from Museum Boijmans van Beuningen har de internationale partnerskaber resulteret i udstillingerne Annette Messager skabt i tæt samarbejde med Lille Métropole Musée d’art moderne, d’art contemporain et d’art brut og Erró – The Power of Images realiseret i et nordisk, tværinstitutionelt samarbejde med Reykjavík Art Museum Hafnarhús, Island.

Med Annette Messager præsenterer ARoS en omfattende solopræsentation af den internationalt anerkendte franske kunstner, mens museet med udstillingen Erró – The Power of Images præsenterer kunstnerens imponerende samlede livsværk på den danske kunstscene.

For yderligere information, kontakt:  

Astrid Ildor · asil@aros.dk · 61 90 49 42