Pressemeddelelse • december 2023
Soheila Sokhanvaris (f. 1964) første soloudstilling i Danmark præsenterer 21 miniatureportrætter af tidligere berømte iranske kvinder, heriblandt Vida Ghahremani, den første kvinde, der blev kysset i nærbillede i iransk film, Forough Farrokhzad, en kontroversiel, modernistisk digter samt den profilerede forfatter Simin Dāneshvar.
Efter den iranske revolution i 1979 og indførelsen af et konservativt islamisk præstestyre, stod kvinderne over for et barskt valg: At give afkald på deres offentlige karriere eller at blive tvunget i eksil.
"Soheila Sokhanvaris udstilling er yderst relevant og aktuel, især set i lyset af den politiske situation i Iran. Udstillingen giver os mulighed for at reflektere, debattere og gennem den unikke visuelle præsentation af Sokhanvaris værker at overveje nye perspektiver, nye fortællinger og måske endda håb for fremtiden," siger museumsdirektør Rebecca Matthews.
Udstillingens titel, Rebel Rebel, refererer til David Bowies popklassiker fra 1974 og er en hyldest til de portrætterede kvinder, der alle forfulgte deres karrierer i et samfund præget af Vestens kunst og stil men ikke dens frihedsrettigheder.
”I min kunst belyser jeg kollektive forhold gennem enkeltpersoners fortællinger. For at fortælle historien om det prærevolutionære Iran besluttede jeg at fokusere på nogle af landets mest kendte kvinder. Billeder af kvinder bliver brugt som symbol på iranske politiske ideologier: De historier, der fortælles i Vesten om deres liv, handler alle om påbud om at bære slør efter revolutionen – jeg ønskede at fortælle en anden historie. De udvalgte kvinder er alle udøvende kunstnere: De var de mest synlige, og derfor var det også dem, der tydeligst blev gjort tavse efter 1979," siger Soheila Sokhanvari.
Tværmedial udstilling
I Rebel Rebel hænger Sokhanvaris miniportrætter på et håndmalet vægmaleri baseret på traditionelle islamiske mønstre og geometrier, der dækker hele udstillingsgalleriet. Derudover præsenterer udstillingen en række skulpturer og installationer, blandt andet bestående af sammenklip af scener fra iranske filmklassikere.
Udstillingen er akkompagneret af et soundtrack bestående af sange af berømte iranske sangerinder fra midten af det 20. århundrede. Lydbilledet er produceret af Marios Aristopoulos og er i sig selv en gribende gestus, da det stadig i dag er ulovligt for kvinder i Iran at synge i det offentlige rum.
På samme måde peger skulpturen STAR (2022) på poetisk vis på det faktum, at det er ulovligt for kvinder at danse offentligt i Iran samt vise sig uden deres hijab. Skulpturen indeholder projektioner af en 25-minutters filmrulle fra Filmfarsi-produktioner med et udvalg af kvinder i udstillingen, der alle optræder og danser.
Om Soheila Sokhanvari
Soheila Sokhanvari blev født i Shiraz i Iran og flyttede til Storbritannien som barn, et år før Pahlavi-regimet blev væltet. Sokhanvari bor og arbejder i dag i Cambridge.
Sokhanvari har en bachelorgrad i biokemi fra 1986 og har arbejdet som forsker på Cambridge University, som Soheila Swanton. Hun fik derefter sin bachelorgrad i kunsthistorie og billedkunst fra Anglia Ruskin University i 2005, sin kandidatgrad i billedkunst fra Chelsea College of Art and Design i 2006 og sin kandidatgrad fra Goldsmiths College i 2011. Hendes multidisciplinære arbejde kombinerer politiske historier med fængende, mystiske og ofte humoristiske fortællinger.
"Vi er utrolig glade for at kunne vise en soloudstilling med Soheila Sokhanvari som det første museum i Danmark. Hendes værker skaber rum for dialog, fordybelse og refleksion. At kunne præsentere en udstilling, hvor disse sjældne feministiske stemmer bliver tildelt magt, er både en stor ære og et privilegium," siger ARoS' kurator Ellen Drude Skeel Langvold.
Samarbejde med the Barbican
Udstillingen er udarbejdet i tæt samarbejde med Soheila Sokhanvari og er oprindeligt kommissioneret af the Barbican i London.
På ARoS er Rebel Rebel kurateret af Ellen Drude Skeel Langvold og kan ses fra den 13. januar til den 2. juni 2024 i ARoS’ Focus galleri på Niveau 5.
Udstillingen ledsages af et rigt illustreret katalog med tekst af forfatter og kurator Jordan Amirkhani samt et interview med Sokhanvari af seniorkurator på the Barbican, Eleanor Nairne.
Soheila Sokhanvari står bag udstillingens koncept og design, mens de tekniske tegninger og design er lavet af arkitekt Jean-François C. Lemay. De håndmalede mønstre på vægge og gulve er udført af Many Hands Studio.
Udstillingen er realiseret med generøs støtte fra Stibo Fonden, Per og Lise Aarsleffs Fond, Statens Kunstfond, British Embassay Copenhagen, Grosserer L.F. Foghts Fond og Jotun.
Pressefotos kan frit downloades via Dropbox mod kreditering.
Soheila Sokhanvari deltager selv i åbningen og pressevisningen af udstillingen.
For yderligere information, kontakt:
ARoS Presse og Kommunikation
presse@aros.dk
+ 45 61 90 49 42