Pressemeddelelse • januar 2024
Udstillingen ARoS samling 1960 – nu vil sprudle af farver og symboler og fremhæve den højlydte dialog om kunstens rolle og udveksling af idéer og udtryk, som kendetegner de seneste 60 års kunsthistorie: En periode hvor selve kunstbegrebet var til debat og kunsten antog radikalt nye former og udtryk.
Udstillingen tager afsæt i en periode, hvor der blev gjort op med det klassiske maleri og idealet om det kunstneriske geni. I 1960’erne blev kunsten konceptualiseret og gjort politisk, og besøgende kan se frem til et veloplagt møde med stilretninger som Pop Art, Noveau réalisme og Fluxus.
Værker af blandt andre Andy Warhol, Robert Rauschenberg, Joseph Beuys og Raymond Hains præsenteres overfor tidlige værker og eksperimenter af dengang unge danske kunstnere som Lene Adler, Bjørn Nørregaard, Per Kirkeby, Kirsten Ortwed og Poul Gernes. Generationen af danske kunstnere kastede sig ud i at fortolke de internationale strømninger og blev senere ledende skikkelser i dansk samtidskunst.
“Samlingsudstillingen er en del af ARoS’ vision om at øge synligheden og bygge videre på ARoS’ samlings kvalitet og omdømme. Besøgende vil kunne opleve populære og elskede værker fra samlingen overfor værker af kunstnere, der tidligere har været underrepræsenteret. Det gør vi for at vise dybden og bredden i ARoS’ samling og demonstrere museets ambition om at fremme kunstnerisk nytænkning,” siger museumsdirektør Rebecca Matthews.
"Udstillingen giver også besøgende mulighed for at opleve hovedværker fra samlingen, som ikke har været udstillet i lang tid," fortsætter hun.
I 1980’erne vendte mange kunstnere tilbage til det klassiske ekspressive maleri, hvilket kan opleves i samlingsudstillingen med værker af danske kunstnere som De Unge Vilde, Peter Bonde, Erik A. Frandsen, Claus Carstensen og Inge Ellegaard. Kunstnernes indre følelsesliv og eksistentielle spørgsmål blev en del af deres dristige eksperimenter med maleriets format og dets grænser. I 1990'erne blev der tilføjet lag af ironi og interaktion, og spørgsmål om identitet og repræsentation blev rejst af kunstnere over hele verden.
Udstillingen viser også nyerhvervelser af samtidskunst, herunder værker af Olafur Eliasson, Mona Hatoum, Jenny Holzer, Alexander Tovborg, Lu Yang og Sif Itona Westerberg.
En klassisk gennemgang af kunsthistorien
ARoS’ markante samling af kunstværker gør det muligt at præsentere en bred gennemgang af kunsthistorien og give besøgende en sjælden mulighed for at vandre gennem kunstens udvikling nationalt og internationalt.
“Ganske få samlinger i Danmark rummer denne bredde af både dansk og international kunst, og jeg er sikker på, at den klassiske ophængning af værkerne vil komme både nye og ældre generationer til gavn og inspiration,” siger museumsinspektør og samlingsansvarlig Jakob Vengberg Sevel.
ARoS samling 1960 – nu kan opleves fra den 10. februar 2024 på ARoS Niveau 6.
Pressefotos kan frit downloades via Dropbox mod kreditering.
For yderligere information, kontakt:
ARoS Presse og Kommunikation
presse@aros.dk
+ 45 61 90 49 42